utorak, 08.07.2008.

Američki vukodlak u Londonu (An American Werewolf in London)


Spoj komedije i horora rijetko je kada uspjevao zadovoljiti poklonike oba žanra. John Landis je u tome uspio.



Nakon uspješnica poput 'Kentucky Fried Movie', 'The Blues Brothers' i 'Animal House' redatelj John Landis snimio je jedan od svojih najpoznatijih filmova, crnu komdiju/horor zbog koje je na Oscarima 1981. uvedena nova kategorija - ona za najbolju šminku. Povijesnu prvu nagradu dobio je Rick Baker, sada već legendarni majstor zanata zaslužan za specijalne efekte u 'Krugu' i 'Krugu 2', 'Hellboyu', 'Ljudima u crnom' i njegovom nastavku te još brojnim poznatim naslovima.

Pratimo amere Davida (David Naughton) i Jacka (Griffin Dunne), dvojicu studenata na proputovanju Europrom, točnije sjevernom Engleskom. Ulaze u pub gdje nailaze na blago neprijateljsku atmosferu te ubrzo bivaju izbačeni van uz čudna upozorenja. Nastavljuju put u gluho doba noći kada ih napadne vukodlak. Jack je ubijem, a David teško ozlijeđen te završava u bolnici u Londonu gdje o njemu brine atraktivna sestra Alex (Jenny Agutter).



Tamo nitko ne vjeruje u njegovu priču o vukodlaku, no ubrzo ga posjećuje reinkarnirani Jack te ga upozorava da će se za izlaska punog mjeseca pretvoriti u vukoldaka i započeti svoj krvoločni pohod. Vidno šokiranog prijatelja David savjetuje da počini samoubojstvo prije nego bude preksano.

Sam Raimi je u Evil Dead serijalu imao Brucea Campbella u ulozi simpatičnog, nesretnog junaka s kojim se možemo poistovjetiti. Ovdje je to Naughton u ulozi 'zašto uvijek ja' pozitivca kojeg će zadesiti sve moguće nevolje.



Ovo nije jeftini trash horor niti klasična komedija. Riječ je o fantastičnom spoju žanrova, filmu sa svojom dozom klasičnih, zastrašujućih horor scena i humorističnim trenucima. Fantastična šminka i efekti Ricka Backer uz ništa lošiju režiju Johna Landisa koji nije propustio priliku pozabaviti se britanskim kućnim problemima. Tako u jednoj sceni žena okrivljuje nogometne huligane za groznu smrt čovjeka kojeg je napao vukodlak.



08.07.2008. u 10:38 • 0 KomentaraPrint#
Komentari da/ne?

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv








Stvarčice...

Koliko vas je bilo?

Hit Counter
Hit Counter





Linkovi

Groblje horrora
Horrori
Horror filmići
Forum o horrorima
Filmski


TEST O HORORIMA


Halloween theme.mp...



Glasaj za moj blog na www.blogeri.hr